19.03.2017

15.-21.mars 1976 (Nitimemordet)

Denne uken kom mor hjem fra Danmark, så da måtte vi rydde og støvsuge kvelden før. Ellers var uken fylt med basketball, kino, skidag og øvelseskjøring. Mor var hos Tone og lærte blindeskrift. Tone var gift med fars fetter Sverre, og hun jobbet på Huseby blindeskole. Mor lærte å skrive/lese blindeskrift, og skrev skolebøker hjemme med far som korrekturleser (han leste høyt, og mor sjekket at det stod riktig i blindeskrift)

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (15.3): Basketball i gymmen. Filmen "Sprellemannen" med Jerry Lewis var ganske gøy.
TIRSDAG (16.3): Kjemiprøve, kjempelett. Susanne hos Bjørg. Pappa og jeg på kino i Sandvika. Vi så "Shane" (Western), fin. Cita var ikke hjemme da vi gikk.
ONSDAG (17.3): Syklet til basketen. Fikk bag og genser. Vi ryddet og støvsugde om kvelden.
TORSDAG (18.3): Skidag. Vi fikk buss til Kleivstua. Gikk derfra til Lommedalen. Mor kom hjem fra Danmark. Hadde med mye hjem til oss.
FREDAG (19.3): Jeg ble med Trine hjem. Vi dro sammen med Inger til Nadderudhallen og så på kamp Sandvika A - NTHI. NTHI vant. Mor og far hentet meg.
LØRDAG (20.3): Vi var ute og så på båt. Susanne, far og meg på Vestmarksetra. Susanne skulle lære å kjøre, jeg kjørte også litt. Hjemme om kvelden.
SØNDAG (21.3): Mor hos Tone og lærte blindeskrift. Susanne og far kjørte litt. Trine er syk. Nitimemordet på TV, ganske fin.


Helmer og Sigurdson i "Nitimemordet"

Nitimemordet

Nitimemordet er en norsk miniserie som gikk på NRK i 1976. Serien handlet om de to etterforskerne Helmer og Sigurdson som må etterforske et mystisk dødsfall som skjer i ett av NRKs studio, midt under en sending av Nitimen. Alf Nordvang og Anders Hatlo spilte hhv Helmer og Sigurdson.

Miniserien bestod av 3 episoder, og manus var ved Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Produsent var Egil Monn-Iversen og regi var ved Stein Roger Bull (1.episode), Pål Bang-Hansen (2.episode) og Randi Veum (3.episode).

Det ligger en omtale (skrevet i 2015) av serien på www.filmfront.no (se lenke under), og den får terningkast 5: "Strålende norsk og klassisk krimgåte". Følgende står også i omtalen:

"Dette er den første miniserien om etterforskerne Helmer & Sigurdson. Det var også den første norske krim-TV-serien som ble sendt på norsk TV"

"Serien fanger din oppmerksomhet fra første scene. Atmosfæren er herlig mystisk. Kameravinklene er spreke. Vi får snakking direkte i kamera og en rekke nye friske teknikker som før er brukt på film. Alt virker også ganske så naturlig skildret uten for mye teatralske innfall. Vi får referanser til James Bond gjennom soundtracket til Goldfinger. Og det er den sangen som innleder dødsscenen."

"Alt oser 1970-talls-Norge. Slengbuksene vaier i vinden på hvert gatehjørne. Musikken er herlig intens typisk krimserieaktig i samme stil som den man finner i ‘The Streets of San Francisco’ med Michael Douglas og Karl Malden. Gyslige grønne designtapeter som i dag bare sees i programmet ‘Norges styggeste rom’ forkommer ofte i hjemmene etterforskerne besøker."

"Denne første miniserien av Helmer og Sigurdson er solid som få. Ikke visste jeg at det var en aldri så liten glemt skatt som lå å ventet på meg. Jeg burde skjønt at dette ville bli minneverdig med Jon Bing og Tor Åge Bringsværd på laget. Har ikke sett noe halvveis fra den kanten noengang. Opprulleringen av mysteriet er ganske enkelt genial og passer sammen med resten av materialet på passende vis. Dette er som å lese en solid klassisk krimbok av beste kaliber. Man trenger nok ikke å være professor for å skjønne at mitt terningkast er sterkt."

Mysteriet skal løses!

Man kan se serien på NRK, kanskje verdt å gjenoppfriske?


Heltene fra Nitimemordet

Kilder:
Wiki: Nitimemordet
Filmfront: Omtale Helmer og Sigurdson Sesong 1

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar