22.12.2017

20.-26.desember 1976 (Reisen til julestjernen)

Da ble det jul, og vi var i kirken siste skoledag. Det var også farmors bisettelse denne uken, så det ble en annerledes jul - spesielt for farfar, Bente og tante Bjørg som bodde i samme hus som henne. Vi var på kirkegården (som jeg skrev om i forrige ukes innlegg) på julaften, og i Tanum kirke på julegudstjeneste. Julaften var vi sammen med farfar, tante Bjørg og Bente (Lars og Inger Elin var i Trondheim hos Inger Elins foreldre).

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (20.12): På skolen i tre timer. Mor kjørte oss til, og Susanne hentet. De andre skulle på kino. Jeg var i farmors bisettelse. Hos tante Bjørg etterpå.
TIRSDAG (21.12): Siste skoledag. Først en "kosetime". Så fikk vi buss til kirken. Lars og Inger Elin dro. Laget marsipan om kvelden.
ONSDAG (22.12): Susanne og jeg i Sandvika. På kino med Bente "Reisen til julestjernen". Hos tante Bjørg etterpå. Koselig.
TORSDAG (23.12): Stod opp sent. Fikk konfirmant-bilde. Fikk gave av Leila. Ordnet med frimerker. Sverre kom med gaver. Vi pyntet juletre.
FREDAG (24.12): På kirkegården. Bente var med oss i Tanum kirke. Tante Bjørg og farfar kom om kvelden. Vi hadde det koselig. Fikk mye fint.
LØRDAG (25.12): Stod opp sent. "Huset på prærien" på TV. Pappa og jeg begynte å sortere brikker på 4000-puslespillet. Vi gikk tur rundt Ringi om natten.
SØNDAG (26.12): På Munch-museet og så Storm-P utstilling. Begynte å pusle på puslespillet. Spilte knertespill. La oss sent.


Hanne Krogh som Sonja i filmen

Reisen til julestjernen

Reisen til julestjernen hadde premiere på kino 3.desember 1976. Det har jo blitt en kjent og kjær film, som fra midten av 1990-tallet har blitt vist på NRK hvert år på julaften. Jeg synes fremdeles det er koselig å se den!

Filmen er basert på Sverre Brandts teaterstykke fra 1924. Den var den første norske eventyrfilmen i spillefilmformat, og med et budsjett på nesten tre millioner kroner var dette en av de dyreste norske filmene som noen gang var laget til da. Filmen ble innspilt vinteren 1976 på Akershus slott og festning og på locations ved Savalen på Tynset i Hedmark, Røros og Norefjell. Det kom ikke snø den vinteren og filmen var på nippet til å bli kansellert. Billass på billass med snø måtte kjøres til Akershus festning.

Filmen hadde premiere på Klingenberg kino i Oslo og prinsesse Märtha Louise var æresgjest. Hanne Krogh var 19 år, og  hadde sin debut på film med rollen som Sonja. Harald Heide-Steen jr. måtte ta permanent for rollen som narr. Den ble han ikke kvitt på årevis.

Både Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen gav filmen terningkast fire.

Her er noen bilder fra filmen:

Lille Sonja i filmen

Harald Heide Steen Jr som narren

Hanne Krogh

Endelig ble Sonja plassert på tronen med sin far ;-)


Kilder: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar