25.03.2018

21.-27.mars 1977 (Ruth Reese)

Barnevakt, dyr i dusjen på skolen og besøk av kusine Bente. Dette var noe av det som skjedde denne uken. Susanne var russ i 1977, så hun kjøpte seg nå noe russeutstyr ;-)

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (21.3): Begynte å veve på håndarbeidet. Deilig sol ute, Tove her om kvelden. Berit hos Susanne. Filmen ganske fin.
TIRSDAG (22.3): Fikk igjen tysk og nynorsk-tentamen: G og M. La meg ganske tidlig.
ONSDAG (23.3): Satt barnevakt hos Grønlie, 15 kr. Siste episode av "Lære for livet", fint. Berit var hos Susanne. Mor og far hos farfar.
TORSDAG (24.3): Dyr i dusjen på skolen. Æsj! Franskprøve. Susanne i byen og kjøpte russeutstyr. Begynte å sy om rød lang kjole til rødt langt skjørt.
FREDAG (25.3): Amerikansk sangerinne på skolen (Ruth Reese). Jobbet. Bente kom. "Derrick" på detektimen. Fin! Bente sov på Lars sitt rom.
LØRDAG (26.3): Mor og far i byen. Susanne, Bente, Ingrid og jeg i Sandvika. Ni Grand-prix melodier på TV. Jeg er kjempetrett!
SØNDAG (27.3): Bente sov på Lars sitt rom. Det snedde litt. Far, Bente og jeg spilte Amerikaner. Mor og far kjørte Bente hjem.


Ruth Reese

Ruth Reese

Ruth Reese var på skolen og sang denne uken. Hun var født i 1921, så på dette tidspunktet var hun 56 år. Hun var født og oppvokst i Alabama, og flyttet til Norge i 1959. Her begynte hun å arbeide mot rasisme og for å spre afrikansk-amerikansk musikk og kultur, blant annet igjennom foredrag og opptredener i skoler. Og hun kom altså til Hauger ungdomsskole denne uken. Jeg kan så vidt huske det, og jeg tror vi syntes det var helt Ok ;-)

Ruth Reese døde i 1990 (69 år gammel), og det gjorde hun under feiringen av SOS Rasisme femårsjubileum. Hun ble utnevnt til æresmedlem, og stod på scenen da hun døde. Det var jo veldig dramatisk!

Det er faktisk en plass i Oslo som er oppkalt etter henne, nemlig Ruth Reeses plass som ligger foran hovedporten på nedlagte Schous bryggeri, der både Trondheimsveien og Thorvald Meyers gate starter. Plassnavnet ble vedtatt av Grünerløkka bydelsutvalg 16. februar 2012 som del av en plan for å øke antall veier oppkalt etter kvinner. Så hun har satt sine spor i Norge :-)


Ruth Reeses plass


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar