17.07.2016

14.-20.juli 1975 (Mandal)

Mor, Susanne og jeg fortsatte ferien på Sørlandet mens pappa var hjemme og jobbet. Mor så nok ikke så mye til oss jentene, men hun gikk mange turer med hunden vår Cita, blant annet til Tånevik for å kjøpe ukeblader. Det er en tur på 6 km hver vei. Dette var nærmeste butikk, og de hadde også en leverings-tjeneste. Man fylte ut en lapp hvor man krysset av for ønskede varer og leverte lappen til kjøpmannen. Jeg tror han kom til Ås et par ganger i uka, så han fikk lappen den ene dagen og leverte varene den andre. Kjøpmannen hadde med seg is på runden sin, så da satt vi ungdommene ved postkassene og ventet på ham. Det var et av dagens høydepunkt!

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (14.7): I fjorden. Dårlig vær. I sjøbua etterpå, men ikke om kvelden.
TIRSDAG (15.7): Mor gikk til Tånevik etter blader. Sverre hos oss. I sjøbua om kvelden.
ONSDAG (16.7): Vi var inne i Harkmarkfjorden. Det begynte å lyne og tordne. Slo ned i transformatoren.
TORSDAG (17.7): Badet ved brygga. Ute og tok krabber. Fikk ca 80 stk til sammen med begge båtene.
FREDAG (18.7): I Harkmarkfjorden. I sjøbua om kvelden.
LØRDAG (19.7): Pappa kom. Susanne var ute med Tormod, jeg var hos Kåløy.
SØNDAG (20.7): I sjøbua til Launes litt. Så på en fin båt som het Obelix. Spiste krabber hos Kåløy.

Mandal

Mandal er Norges sydligste by, og har i dag ca.15.000 innbyggere i kommunen hvorav 10.000 bor i selve byen. Mandal er en koselig by med hvitmalte sørlandshus og trange, sjarmerende gater. Midt i sentrum ligger det en gågate, og det er en fin promenade langs brygga og gjestehavnen.

Gamle postgården

I 1975 lå postkontoret i Gamle postgården ved Tiedemandsplass, og der lå det frem til 1988 da det ble flyttet til Øvrebyen senter. Det har siden vært blant annet turistinformasjon der, men i dag ligger det en flott butikk som heter Olivias hus hvor de selger interiør, klær, møbler etc.

Mor på vei ut av posthuset i Mandal i 1975

En gang på 80-tallet
Gamle postgården
før og nå

Gården i dag med
Olivias hus

Hestetroa

En av plassene mange samles er Hestetroa, som er en plass midt i gågata. Navnet har den fordi hestene i tidligere tider stod og drakk vann når de hadde fraktet varer til sentrum med tunge kjerrer. I dag fungerer selve Hestetroa bare som fonteneanlegg. Plassen ble i 2004 valgt til Mandals mest populære møteplass. I dag ligger restauranten Smoi på denne plassen. Smoi er betegnelsen på et "hemmelig" språk som ble utviklet i Mandal, og som ble brukt av blant annet torghandlere og drosjesjåfører


En gang på 80-tallet
Hestetroa
før og nå
Onsdagskonsert ved Hestetroa i nyere tid

Minibyen

I 1975 lå "Minibyen" litt vest for Mandal, men den forsvant etter noen år. Så vidt jeg kan huske var vi der i 1974 og 1975, så det er mulig den ikke har vært der siden.

Minibyen med "Ell Paso"

Jeg kunne skrevet mye mer om Mandal, for det er en veldig koselig by. Jeg kan anbefale alle å ta en tur dit for å oppleve skikkelig sørlandsstemning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar