23.02.2020

19.-25.februar 1979 (Plastkort erstatter penger)

Matteprøve, norskprøve, fysikkprøve og norsk heldagsprøve. Dette var siste uken før vinterferien, så da var det tydeligvis innspurt med prøver. Jeg dro til Bergen i vinterferien, mer om det i neste ukes innlegg ;-)

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (19.2): Matteprøve. Lett. Jobbet 4,5 timer. Kjersti kom på biblioteket en tur. Far på forretningsmiddag. Filmen "Dr. Strangelove" var all right.
TIRSDAG (20.2): Noen stjal 150 kr fra meg! Kjersti og jeg dro til byen for å få igjen penger fra Billy Joel konserten. Volleyball om kvelden. Oppe hos Kjersti først. 
ONSDAG (21.2): Norsk prøve. Kjersti og jeg satt og leste fysikk på biblioteket. Hos farfar om kvelden. Fikk vite litt om slekta.
TORSDAG (22.2): Fysikkprøve. Gikk passe. Ble med Kjersti hjem. Lagde grøt. "Mann mot mann" på Sverige. Mor hentet meg.
FREDAG (23.2): Norsk heldagsprøve. Æsj! Kjersti og jeg møtte Kroken på Østbanen. På Ridderhallen etterpå. Ikke så veldig gøy.
LØRDAG (24.2): Jobbet. Hjemme om kvelden. Ingvild var her en tur. Koselig.
SØNDAG (25.2): Dro til Bergen tidlig. Kjersti satt på med oss inn. Govert og Susanne kom og møtte meg. Bjarte kom senere. På SKSK. Tormod hadde vakt. Spiste vafler hjemme etterpå.


Plastkort a la 1979

Plastkort erstatter penger

"Kjøp nå - betal senere" - er et forbruksfenomen som brer seg med rivende fart over størstedelen av den industrialiserte verden, også her hjemme. Vi nærmer oss det pengeløse samfunn.

Dette kunne man lese i Hvem Hva Hvor 1980 (med overskriften "Plastkort erstatter penger"). Og her kommer det mer fra samme artikkel:

  • Meget tyder på at vi er inne i en periode der plastkortet for alvor vil bli tatt i bruk her hjemme som betalingsmiddel
  • Det beskrives tre typer kort:
    • Kredittkortet, hvor brukeren disponerer opp til en bestemt kredittgrense som er innvilget på forhånd
    •  T & E (Travel & Entertainment)-kortet som er beregnet på reiser og representasjon. Kortutstederen fakturerer kortinnehaveren periodevis for de betalinger som er foretatt, og hele beløpet forfaller da til betaling.
    •  Debetkortet, hvert enkelt kjøp blir direkte belastet vedkommendes bankkonto
  • Det største kredittkortsystemet i Norge, "Kjøpekort", administreres av Bokreditt - Kjøpekort A/S som har utstedt ca 120.000 kort og de kan benyttes på over 4.000 brukersteder. Kredittgrensen er idag maksimert til kr.5.000,-.
  • En rekke butikkjeder, større varehus, bransjeorganisasjoner m.fl. har valgt å etablere egne system.
  •  T & E-kort systemene som kan benyttes i Norge er nasjonale systemer som samarbeider i verdensomspennende kjeder, eller systemer som i seg selv er globale.
    • Eurocard-Norge A/S som eies med 2/3 av norske forretningsbanker, har vært i virksomhet siden 1972 og vil ved årsskiftet 1979/1980 ha utstedt 13-14.000 "Eurocard".
    • Visa-Norge A/S ble etablert i 1977 og eies av de tre største forretningsbankene, endel sparebanker og Bokreditt-kjøpekort. I Norge er det ca 1.000 brukersteder som aksepterer Visa-kort, og det vil ved årsskiftet 1979/1980 være utstedt ca 10.000 kort.
    • American Express og Diners Club er to amerikanske T & E-kortorganisasjoner som opererer i Norge. Brukersteder er alle større hoteller og restauranter.
Myndighetene er meget opptatt av den utviklingen og bruken av betalingskort som finner sted, både av kreditt- og valutapolitiske grunner. For dem som er interessert i å lese mer om betalingskort og systemer henvises til NOU 1979: 16.

"Aksepterer dere penger?"
Fra Hvem Hva Hvor 1980

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar