22.10.2017

18.-24.oktober 1976 (Lasse og Geir)

Heidi og jeg hadde fått oss noen nye venninner da vi startet med konfirmasjonsforberedelsene. Anne og Birthe gikk på Bjørnegård ungdomsskole, og skulle også konfirmere seg i Tanum kirke. Der hvor vi bodde var det også vanlig å konfirmere seg i Bryn kirke. Anne skulle senere komme i min klasse på Stabekk gymnas, og er i dag "generalsekreterare på Barncancerfonden" i Sverige. Ikke verst, Anne!

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (18.10): Sydde på skjørtet. Susanne på teorikurs. Mor og far hos farmor og farfar, Filmen "To på topp" var kjempegøy!
TIRSDAG (19.10): Øsregnet. Susanne barnevakt hos Grønlie. Mor og far hos Blyberg og spilte bridge. Jeg laget sjokoladeboller.
ONSDAG (20.10): Hos presten. Anne og Birthe ble med ned til meg etterpå. Vi gikk ned til Jan Brenna og Terje Mjøs.
TORSDAG (21.10): Vi fikk fri halve fransk-timen. Heidi og jeg skulle på diskotek på Bjørnegård. Birthe fikk ikke lov, vi satt barnevakt i stedet.
FREDAG (22.10): Fri! Heidi og jeg hos Anne. Birthe i Sverige. Jobbet etterpå. Anders og Kathrine hos Susanne.
LØRDAG (23.10): Mor og jeg i byen. Jeg fikk Shetlandsjakke og støvletter. Vi så mange Brann og Sogndal fan i byen. Susanne sov hos Bjørg.
SØNDAG (24.10): Cupfinale på TV, Brann vant. Susanne hos Kathrine. På konfirmantfest med foreldre. Gøy!

Lasse og Geir i filmen fra 1976

Lasse og Geir

Svend Wam og Petter Vennerød ble et begrep på 70- og 80-tallet. De startet med å produsere og regissere norske filmer i 1975, og ble gjerne ensbetydende med filmer som befattet seg med sosialrealisme og hadde en dyster tone og dramatisk slutt. På 70-tallet ga de ut følgende filmer:
I 1976 kom altså "Lasse og Geir" på kino. Under innspillingen våren 1975 uttalte Svend Wam under et intervju:
«Filmen 'Lasse og Geir' skal gi folk de mest motstridende følelser. Jeg vil at de skal føle aggressivitet, kjærlighet, varme, hat. Jeg vil bombardere dem med inntrykk. Og helst provosere dem. Får jeg fram det jeg vil skal filmen bli sjeldent provoserende. Men samtidig underholdende. Folk har et rimelig krav på underholdning, de betaler jo tross alt ikke så lite for å komme inn på kinoen. Filmen er samfunnskritisk; jeg prøver å skildre baksiden av den sosialdemokratiske medalje, for å si det slik».

Filmen hadde et sitat som ble berømt, nemlig: "Kan'ke du snurpe 'gjen smella litt da, du maser jo som et lok'motiv". I 2005 havnet replikken på andreplass i forbindelse med en kåring i Dagbladet over tidenes beste norske filmreplikk.

Knut Pettersen, Jorunn Kjellsby og Torgeir Schjerven


Kilder:
Wiki: Wam & Vennerød

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar