15.12.2019

11.-17.desember 1978 (Midnight Express)

Det var mye volleyball denne uken! Og jeg både handlet og laget julegaver. Jeg strikket lue og skjerf til venninne Kjersti, husker det var ganske fint: hvitt med flettemønster. Så broderte jeg en juleduk til mor. Hvis det er den jeg tror skal jeg ta bilde av den, og legge den her i løpet av jula. Den kommer nemlig frem hos henne hver jul :-)

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (11.12): Jobbet 4,5 time. På teater "Stopp pressen" rett etter. Ganske fint. Fikk igjen engelsk (4+) og matte (6/5).
TIRSDAG (12.12): Spilte volleyball i gymmen. På volleyballen om kvelden. Gøy! Kjørte med Hoel hjem.
ONSDAG (13.12): Spilte volleyballkamp mot 2NB II. Vi vant! Mor og far hos Tove hele ettermiddagen. Leste fysikk.
TORSDAG (14.12): Fysikk-prøve. Møtte mor i byen. Kjøpte støvletter og ellers andre julegaver. Ble ferdig med julegaven til Kjersti (Skjerf og lue).
FREDAG (15.12): Spilte volleyball-treningskamp, begge timene og en time etter. Kjersti, Ingrid og jeg på "Midnight Express" og Cheese in. Koselig!
LØRDAG (16.12): Jobbet. Rolig og fredelig. Hjemme om kvelden. Jahn Teigen på "Si det som det er". Helt stilig!
SØNDAG (17.12): Sov lenge. Ryddet litt. Ferdig med duken til mor. La meg litt sent.

Filmplakaten


Midnight express


Filmen Midnight Express hadde premiere i Norge 17.november 1978. Filmen er basert på en selvbiografi av Billy Hayes, som havnet i et brutalt tyrkisk fengsel etter å ha blitt tatt med to kg hasj mens han er på ferie. Han ble arrestert i 1970, og ble dømt til 4 års fengsel. I mellomtiden forverres den internasjonale situasjonen mellom Tyrkia og USA. Dette gjør at Billys straff endres fra fire til 30 års fengsel. Hans fengselsopphold blir en lidelse med sult, sadisme, brutalitet og psykiske påkjenninger. Han klarer å holde ut påkjenningene, men etter en voldsepisode blir han satt på en avdeling for psykisk syke, og han innser at han må flykte for å ikke dø der.

Filmen er løst basert på boka. I virkeligheten ble ikke Hayes utsatt for noe voldtektsforsøk. Han tok heller ikke livet av sin fangevokter. I et amatøropptak fra 1999, i forbindelse med Filmfestivalen i Cannes, uttrykte Hayes i et intervju skuffelse over filmen og forteller om sine virkelige hendelser i fengselet. Han reagerte særlig på filmens fremstillingen av tyrkerne. I ettertid har også Oliver Stone beklaget hvordan det tyrkiske folk ble fremstilt i filmen. Filmen vakte forøvrig store protester fra tyrkisk hold da den kom.

Filmen vant seks Golden Globes, inkludert for beste film. Den vant også to Oscar, i kategoriene beste musikk og beste manus basert på annen kilde (Oliver Stone).

Her er noen bilder fra filmen:





Hovedrollen ble spilt av Brad Davis, og dette er hans største rolle og mest kjente rolle. Han ble dessverre bare 41 år, da han tok selvmord i 1991 ved overdose av narkotika etter å ha lidd lenge av sykdommer relatert til Aids. Han fikk faktisk påvist Aids allerede i 1979. Han ligger begravet på et gravsted i Hollywood Hills.

Gravstedet til Brad Davis


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar