30.12.2018

26.desember 1977-1.januar 1978 (Nyttårstalen 1978)

Vi fortsetter med tradisjonene våre i romjula med besøk fra familien på Holtet 3.juledag. Tremenningene fra Holtet er nå 14, 11, 10 og 8 år - og det ble alltid masse morsomme juleleker med dem! Så var det juleselskap hos tante Bjørg dagen etter med onkel Leif, tante Aud, kusine Liv og fettere Petter og Leif + Helge, Kirsten og Doris (tanter og onkel fra den eldre generasjon).

Etter disse intense dagene i romjula var det godt å roe ned litt, og forberede fest på nyttårsaften hos oss. "Vi hadde det ganske hyggelig" skriver jeg - så det var kanskje ikke hæla i taket?

Utdrag fra dagboken:

MANDAG (26.12):Sov lenge. Susanne og jeg tok opp noen bånd. Ellen, Eigil m/barn, Arne, Bjørg, Marit og Bente her om kvelden. Lars og Inger Elin hos Hugo og Nina.
TIRSDAG (27.12): Lars, Inger Elin og jeg i Sandvika. Hos Bjørg om kvelden. Leif og Aud m/barn, Helge, Kirsten og Doris var der også. Vi hadde det gøy!
ONSDAG (28.12): Var med Susanne på barnehagen.
TORSDAG (29.12): Susanne og jeg hentet Tormod på Fornebu. På Bellevue om kvelden. Kjempegøy. Det var rekeaften.
FREDAG (30.12): Susanne, Tormod og jeg i byen. Sissel og jeg i bakken om kvelden. Mye stener. Mor og far så på Mette og Knut Lillegraven gifte seg. Hos farfar.
LØRDAG (31.12): Jobbet. Lønn 768,- Vi hadde fest her. La meg kl.5. Vi hadde det ganske hyggelig. Godt nyttår!
SØNDAG (1.1): Kathrine, Morten, Susanne, Tormod og jeg på "Karjolsteinen". Spiste på Tivolicafeen etterpå. Sissel og jeg i bakken. Tormod dro.


Elin, Eigil og Eirik i juleselskap 3.juledag :-)

Nyttårstalen 1978


Odvar Nordli holder nyttårstalen 1.1.1978

Så var det tid for nyttårstalen igjen, og også i år ble den holdt av Odvar Norli. Jeg skrev litt om ham i innlegget for  Nyttårstalen 1977, og rett etter det innlegget døde han, nærmere bestemt 9.januar 2018 - 90 år gammel.

Helt ærlig - denne nyttårstalen var litt kjedelig...…….

1.januar 1978 - hva handlet nyttårstalen om?

"Vi har alle et brennende ønske om at det nettopp skal være forhåpningene og optimismen som kan prege oss når vi fra denne dagen ser framover inn i det nye året. Gir så vår situasjon og vår virkelighet grunn til dette?"

"La oss møte framtida som ei utfordring som kaller på det beste i oss av vilje og evne til innsats."

Fred på jord
"Er det på noe område vi ikke har lov til å miste håpet og visjonen, så er det i vårt arbeid for fred, trygghet og for sikring av grunnleggende menneskerettigheter. Selv om det året vi har bak oss ikke har brakt med seg nye konflikter og nye trusler, har det heller ikke gitt oss en reell, varig fred."

Supermaktene
"Vi har et sterkt ønske om at supermaktene gjennom den kontakt de har ved forhandlingsbordet skal kunne finne fram til den eneste fornuftige og trygge vei for framtida – nemlig nedrustning og avspenning. Den militære og strategiske utviklingen i forholdet mellom stormaktene har brakt vår del av verden og vårt land inn i et storpolitisk spenningsfelt."

Arbeidsledighet
"Og så må vi altså tilbake til de svarteste depresjonsår i trettiårene for å finne så mange ledige hender som vi i dag kan telle i vestlige industriland. Ingen økonomiske eller politiske teorier skal få oss til å akseptere en slik situasjon. Arbeidsløshet i vår tid er meningsløs."

"Skal vi ikke på denne første dagen i året bli enige om at vi i fellesskap skal løse den store utfordringen som ligger i å trygge arbeid for flest mulig. Det er til syvende og sist et spørsmål til deg og meg om en slik solidaritetsholdning skal vinne fram. Egentlig er ikke kravene så voldsomt store. Kanskje innebærer det ikke mer enn at vi i 1978 må gi avkall på å kreve en fortsatt vekst i vår materielle velstand. "

Våre nye landsmenn
"I dette ligger også en hilsen til våre nye landsmenn, fremmedarbeiderne. Dere har kommet til Norge, ofte fra meget vanskelige forhold. Dere har kommet for å finne ei framtid. Dere har kommet hit, og har ikke bedt om noe annet enn å få gjøre en jobb i det norske samfunnet."


"Til alle som har sluppet meg inn i stua gjennom radio og fjernsyn i kveld: Et godt nytt år!"

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar